Korte biografie van Marianne Hoffmann
1996 Eerste stappen op het kleipad gezet:
Diverse cursussen handvormen bij Noordhollandse keramisten met raku, pitfire en rookstooktechniek.
Vanaf 2004 bij de SBB in Gouda:
3-jarige ambachtelijke opleiding keramische technieken - docente Lucia Fransen -
examen handvormen in 2007.
2007 - 2011 extra leerjaren handvormen en glazuren - docente Mieke de Groot
2014 - 2015 meesterklas handvormen - docente Mieke de Groot
Workshops porselein bij Judith de Vries, Jeroen Bechtold en Marjan de Voogd.
Eigen ideeën uitvoeren (bouwwerken van platen klei) tijdens cursussen bij Judith de Vries (2012-2017) en Jannie van der Wel (2018- ).
Klei en kleur bij Créjat, decoratietechnieken bij Job Heykamp en Netty Janssens, druktechnieken bij Olga de Ruiter.
Lid van de Stichting Keramisten Noord-Holland sinds 2010.
Werken met klei is een kwestie van geduld, precisie, teleurstelling en opnieuw beginnen. Zowel tijdens het drogen als tijdens de biscuitstook kan er van alles misgaan: klei krimpt als het droogt en dus kan er spanning ontstaan, die scheuren of scheeftrekken kan veroorzaken; vervormingen waardoor deksels niet meer passen. Uitstekende onderdelen zoals pootjes en handvatten zijn in ongebakken toestand zeer kwetsbaar en even verkeerd wegzetten kan fatale gevolgen hebben. Ook bij de glazuurstook zijn er valkuilen en verrassingen. Toch kunnen al deze problemen er ook voor zorgen dat er, door de oplossing die je dan zoekt, nieuwe creatieve ideeën opborrelen en er een onverwacht interessant object ontstaat, waar je zeer tevreden mee bent.
Het zoeken naar een goede harmonie tussen vormgeving, decoratiekeuze, afwerking en het vernieuwen en verbeteren van mijn ontwerpen, blijft een uitdaging waarvoor ik nog steeds cursussen volg.